парламент

Депутатите гласуваха да не приемат предложената от „Продължаваме промяната“ декларация, която да призове Министерския съвет да внесе проект на бюджет за 2023 година. ПП прибегнаха до внасяне на проект на декларацията, след като служебното правителство отказа да внесе бюджет за следващата година с аргумента, че това трябва да направи редовно правителство, като вместо това внесе удължаване на бюджета от тази година.

Декларацията не мина, след като 127 депутати гласуваха „против“, 86 бяха гласовете „за“, а един депутат се въздържа.

Още при обявяването на намерение да бъде внесен само удължителен закон за бюджета от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ заявиха, че кабинетът, назначен от президента Радев, отказва да изпълни законите на България, в които е казано, че управляващото правителство трябва да внесе проект на бюджет за следващата година до 30 октомври от настоящата. И двете формации настояха кабинетът да внесе нов бюджет.

Вчера от БСП заявиха, че ще подкрепят удължаването на бюджета, за да могат да направят свои предложения между първо и второ четене, като след това посочиха, че ако декларацията на ПП бъде гласувана в зала, ще я подкрепят.

Гласуване на декларация за внасяне на бюджет от МС
Гласуване на декларация за внасяне на бюджет от МС

Декларацията днес бе подкрепена от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“. Против бяха ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“. Само един депутат от ДПС се въздържа да гласува.

Вчера депутатите приеха въпросните удължителни разпоредби на първо четене в пленарна зала. Вижте повече.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук