Дзян Дзъмин
На снимката: Дзян Дзъмин

Бившият китайски президент Дзян Дзъмин, който ръководеше страната в продължение на десетилетие на бърз икономически растеж след потушаването на протестите на площад „Тянанмън“ през 1989 г., почина днес на 96-годишна възраст, съобщиха китайските държавни медии.

Дзян е починал в родния си град Шанхай малко след обяд в сряда от левкемия и множествена органна недостатъчност, съобщи агенция Синхуа, като публикува писмо до китайския народ от управляващата комунистическа партия, парламента, кабинета и военните, предаде „Ройтерс“.

„Смъртта на другаря Дзян Дзъмин е неизчислима загуба за нашата партия, за нашите военни и за нашия народ от всички етнически групи“, се казва в писмото, в което се заявява, че съобщението му е с „дълбока скръб“.

Смъртта на Дзян идва в бурен момент в Китай, където властите се борят с рядко срещани широкомащабни улични протести сред жителите, на които им е писнало от тежките ограничения на COVID-19 почти три години след началото на пандемията. Вижте още.

Политиката на нулев COVID-19 е отличителна черта на президента Си Дзинпин, който неотдавна си осигури трети управленски мандат, с който се утвърди като най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун, и който пое в една все по-авторитарна посока.

Освен това Китай е в разгара на рязко икономическо забавяне, което се изостря от нулевия COVID, отбелязва агенцията.

Многобройни потребители на китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, определиха смъртта на Дзян, който остана влиятелен, след като най-накрая се пенсионира през 2004 г., като край на една епоха.

„Много съм тъжен, не само заради напускането му, но и защото наистина чувствам, че една епоха е приключила“, пише потребител от провинция Хенан.

„Сякаш това, което се случи, не беше достатъчно, 2022 г. казва на хората по още по-брутален начин, че една ера е свършила“, пише пекински потребител на Weibo.

Онлайн страниците на сайтовете на държавните медии, включително People’s Daily и Синхуа, станаха черно-бели в знак на траур.

В писмото от сряда „нашият любим другар Дзян Дзъмин“ е описан като изключителен лидер с висок престиж, велик марксист, държавник, военен стратег и дипломат и дългогодишен изпитан комунистически борец.

Дзян оглави управляващата Китайска комунистическа партия след кървавото потушаване на продемократичните протести на площад „Тянанмън“ през 1989 г., но изведе страната от последвалата дипломатическа изолация, като оправи отношенията със САЩ и се погрижи за безпрецедентен икономически подем.

От 1993 г. до 2003 г. той е президент, но от 1989 г. заема най-високия пост в Китай като ръководител на управляващата комунистическа партия и през 2002 г. предава тази роля на Ху Дзинтао. Едва през 2004 г. той се отказва от поста на ръководител на армията, който също заема през 1989 г.

Когато Дзян се пенсионира, източници, близки до тогавашното ръководство, твърдят, че накъдето и да погледне Ху, вижда поддръжници на своя предшественик.

Дзян беше подредил най-могъщия ръководен орган на Китай – Постоянния комитет на Политбюро – със свои собствени протежета, много от които от така наречената „Шанхайска банда“.

Но в годините след като Дзян се оттегли от последния си пост – председател на военната комисия през 2004 г., Ху Дзинтао затвърди влиянието си, неутрализира Шанхайската банда и успешно помаза Си за свой наследник.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук