Ваня Григорова
на снимката: Ваня Григорова

Предложението първият ден от болничните да не се плаща е на „Обединени патриоти”. Това смята икономическият съветник на президента на КТ Подкрепа Ваня Григорова. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ тя добави:

„В малката коалиция има хора, които чуват много добре това, за което настояват работодателите. Там има чуваемост. Включително части от „патриотите“ недвусмислено са казвали, че чуват много добре и съчувстват на българския работодател.  Това е причината, поради която, според мен, е било предложено това. Защо се съгласяват основните управляващи от ГЕРБ? Защото трябва да дадат някакъв повод на обществото да смята, че малката коалиция все още има място в управлението, извън това да подкрепя основните управляващи”.

Коментарът й е по повод възникналата полемика в кулоарите на парламента днес между ГЕРБ и „Обединени патриоти” кой точно е предложил първият ден от болничните да се плаща от работника. Депутатът от малкия коалиционен партньор Юлиан Ангелова каза:

„Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните“.

В същото време депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова каза, че предложението е направено от коалиционния им партньор.

„Това определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне в Министерски съвет. Ние се съгласихме на тези мерки, макар че те не са безспорни“, коментира Стоянова.

Стигна се до там, че министърът на финансите Владислав Горанов да се яви като арбитър на този спор. Той заяви, че предложението е на управляващата коалиция.

„Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува, особено след вчерашния коалиционен съвет“, каза финансовият министър.

Горанов отбеляза, че нито Менда Стоянова, нито народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов присъствали на заседанието на политическия съвет, който се провел вчера.

„Така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция в момента”, подчерта още Горанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!