НИМХ

Националният институт по метеорология и хидрология се премества в Министерство на околната среда и водите. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене.

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите.

Съгласно текстовете Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. се прилагат до приемането на актуализирани планове.

Припомняме, че в знак на протест вчера на сайта на НИМХ нямаше прогноза за времето. Вместо това стоеше надпис „НИМХ-в протестна готовност“. 

НИМХ, протест

Малко по-късно гласеше само „Протест“.

протест, НИМХ

Към днешна дата сайтът работи, но на началната страница на сайта пише следното:

НИМХ, скрийншот

Кой излъга медиите?

Министър Денков: „Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев.“

„Пред Mediapool служебният екоминистър Асен Личев каза, че идеята за местенето на НИМХ е била на самия Николай Денков, още като служебен министър. Той заедно с настоящия екоминистър Борислав Сандов имали лични сблъсъци с НИМХ, каза Личев, без да изпада в конкретика.“

От НИМХ са изпратили и отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков. 

В него му задават въпросите:

  1.  Защо Правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН?
  2. Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?
  3.  Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?
  4.  Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във  всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване? (Откъс от Стенограма от заседание на МС от 30.12.2021 г. и Писмо от НИМХ от 06.01.2022 г. относно предложение на министър Денков за прехвърляне на Института от МОН към МОСВ)
  5.  Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?
  6.  Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“?

Протестната готовност на НИМХ остава, тъй като предстои депутатите да разглеждат и други членове в Закона за водите, свързани с тяхната автономия. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук