Френският производител на автомобили „Рено“ обяви, че ще продължи присъствието си в Иран и ще вземе мерки да намали риска от нарушаване на подновените санкции на САЩ, заяви изпълнителният директор на компанията Карлос Гон.

„Ние няма да ги изоставим, дори ако трябва да съкратим екипа максимално – заяви Гон на годишната среща на акционерите в Париж – Когато пазарът бъде отворен отново, това че сме останали там, ще ни даде предимство.“

Американският президент Доналд Тръмп обяви през май, че се изтегля от договора, подписан през 2015 г. с Иран, и ще наложи отново санкции на Техеран, както и на всички, които се опитат да търгуват с него.

Съперникът на „Рено“ – „PSA“, който притежава марките „Пежо“ и „Ситроен“, обяви, че ще напусне Ирак заради санкциите на САЩ.

Гон обаче настоява, че „Рено“, със своите 160 000 коли, продадени в Иран за миналата година, и 3.76 милиона в света, трябва да остане в страната.

„Ние имаме бъдеще в Иран“, настоя той.

Той обаче уточни, че компанията няма да направи нищо, което да навреди на интересите й и че ще направи необходимото, за да не предизвика „индиректни обратни действия от страна на американските власти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!