Нова Македония
На снимката: премиерите на Гърция и Македония Алескис Ципрас /ляво/ и Зоран Заев

Договорът между Македония и Гърция, изготвен въз основа на споразумението между премиерите Заев и Ципрас, ще бъде подписан в Преспа, но на територията на Македония, пише в. „Катимерини“.

По последни сведения това ще се случи в неделя, на 17 юни, в 10 часа. Подписи под документа ще поставят външните министри на двете страни Никос Кодзияс и Никола Димитров, но на събитието ще присътват и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са основните архитекти на спогодбата.

Както съобщава част от гръцките медии, освен посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, се очаква в Преспа да присъстват генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш и шефът по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини. Според „Катимерини“ на церемонията НАТО ще бъде представен от своя шеф Йенс Столтенберг.

Междувременно „Дойче веле“ предаде, че еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е казал, че страните от ЕС ще дадат зелена светлина за начало на преговори за присъединяването на Македония. Той е убеден, че държавите-членки на ЕС ще одобрят препоръката на Европейската комисия в края на юни в Брюксел и ще определят дата за започване на преговорите. Освен това Хан вярва, че държавите-членки осъзнават наличието на грешки в ЕС, когато става въпрос за Македония.

„Ако девет пъти не реагирате положително на препоръката за започване на преговори за присъединяване, това води до изостаналостта на страната, както видяхме, и кулминацията беше 2015 г.“

Подписването обаче не се приема единодушно нито в Атина, нито в Скопие и ще стане на фона на разгърнали се протести и в двете държави.

Какво предвижда договорът

Дългоочакваният договор определя новото име на западната ни съседка като „Република Северна Македония“. Името ще се използва на принципа „erga omnes“ – както двустранно и международно, така и вътрешнополитически.

Езикът ще се нарича „македонски“, както е и признат от ООН през 1977 г. Термините „Македония“, „Република Македония“ и „Бивша югославска република Македония“ няма да могат да се използват за Северна Македония в никакъв официален контекст. Ще може да се използва прилагателното „македонски“, когато става дума за география, история и култура, но не и за официален държавен контекст.

Двете страни приемат, че тълкуват думите „Македония“ и „македонски“ различно. За Гърция въпросът е „географски“ и „цивилизационен“, свързан с „наследството на този регион от Античността до настоящето. Според Македония става дума за препратка към „историята, езика, културата и наследство“, различни от тези, визирани от Гърция.

Не е указана необходимостта, извън договора, да бъде изрично записвано всеки път в международни документи, че македонският език е от групата на южните славянски езици.

Промените ще наложат осъвременяване на регистрационните номера на автомобилите в западната ни съседка. Кодът на страната ще бъде NMK. Във всички други случаи ще остане МКД.

Случаите на употреба на „Македония“ и „македонски“ например в търговски марки, ще бъде бъдат регулирани от създадена за период от 3 г. „международна група от експерти“ с представители на Гърция и Македония „в контекста на ЕС с подходящ принос на ООН и Института за стандартизация ISO.“

Двете държави се задължават да нямат териториални претенции и да не правят провокативни изказвания една спрямо друга. Те няма да се месят във вътрешните работи на другата страна или да правят поправки в конституциите си, които да позволяват такава намеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!