Конституционен съд специалния прокурор

За първи път Върховният съд спря дело по т. н. Царски имоти, съобщи lex.bg. Става въпрос за делото за „Царска Бистрица“, четвърти казус от поредицата за царските имоти. Сезиран бе Конституционният съд, от който се иска отговор на въпроса какви са правното действие и последици от решението му от 4 юни 1998 г., с което отмени закона за отнемане в полза на държавата на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис. Определението е на състав с председател Маргарита Соколова и членове Светлана Калинова (докладчик) и Гълъбина Генчева.

Това решение може да повлияе на всички други съдебни решения за собствеността на имотите на Сакскобурготски. Все още нерешено например, е делото за двореца Врана, което едва след месец ще бъде гледано от Апелационния съд.

Делото за „Цapcĸa Биcтpицa“ бeше peшeно нa пъpвa инcтaнция oт Coфийcĸия oĸpъжeн cъд в пoлзa нa дъpжaвaтa пpeз 2014 г. Три години по-късно и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнa двopeцa зa дъpжaвна собственост.

По въпроса за последиците от решението на КС по отношението на спора между Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза от едно страна и държавата от друга, има две противоположни тези.

Държавата е на позиция, че решението на КС има само декларативна стойност, даваща оценка на минали събития, но не е реституиращ акт. Адвокатите на Симеон и сестра му смятат, че то има конститутивен ефект и правовъзстановяващо действие, защото възстановява положението, каквото било преди приемането на закона.

Още през 1995 Конституционният съд е излязъл с решение за правните последици от неговите решения. В него се заявява, че при отмяна на закон като противоконституционен, се възстановява правното положение такова, каквото е било преди приемането му. Решенията на КС са задължителни за всички и то в цялост.

В случая с царските имоти предишен закон за собствеността на българските царе и наследниците им няма и защитата на Симеон и Мария Луиза смята, че с падането в КС на закона за одържавяването на имотите им се отменят създадените от него правила и се възстановява предишното положение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук