google

Технологичният гигант „Гугъл“ ще даде възможност на използващите операционната система „Андроид“ в Европа да посочат кои браузъри и търсачки предпочитат.

Целта на тази мярка е да се успокоят европейските регулатори и да се избегне нова глоба, след като миналата година на компанията бе наложена рекордна санкция от 4,34 млрд. евро.

Европейската комисия смята, че „Гугъл“ е злоупотребила с положението на операционната си система и софтуера си за мобилни технологии, за да попречи на конкуренти в сфери като търсене.

Според антимонополния орган предварителното инсталиране на браузъра Chrome и приложението за търсене на устройствата, ползващи „Андроид“, е задушило конкуренцията.

Според технологичното издание The Verge това напомня за решението на „Майкрософт“, също глобена през 2010 г., да пита потребителите кой браузър предпочитат при зареждане на Internet Explorer. Анкетата бе премахната през 2014 г.

Нови санкции за „Гугъл“ биха могли да са в размер на 5% от дневния ѝ оборот в световен план, ако тя не успее да изпълни изискванията на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук