Пламен Узунов
На снимката: Пламен Узунов, съветник на президента Румен Радев

Върховният административен съд започва вътрешна проверка заради последния скандален случай, в който е замесен президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Вътрешната проверка, разпоредена от председателя на съда е във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията, уточнвиха от съда.

В какво е обвинен Узунов?

Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние. Според прокуратурата на 27 декември 2018 г. той е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил и е избран  друг кандидат. Прокуратурата извърши и обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Вчера в интервю за БТВ бизнесменът Пламен Бобоков призна, че е ходатайствал за назначението на прокурора от Русе Николай Николов. Бобоков не отрече и за  есемесите, които са между доказателствата на прокуратурата срещу него и заяви, че постовете в Русе се раздават от ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!