Ясно и опасно съобщение беше изпратено към света: ако покажете на президента на САЩ Доналд Тръмп достатъчно пари, няма да се налага да изтърпявате наказание за убийство.

В едно странно, неточно и неприлично изказване, президентът Тръмп информира, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е извършено от саудитското правителство.

В този процес, президентът злоупотреби с невинен човек, правейки Хашоги да изглежда като „враг на държавата” – знак, който самите саудитци използваха публично, обявявайки, че отношенията между Тръмп и 33-годишния престолонаследник са твърде важни, за да се рискуват за едно убийство на журналист.

Каквито и да са възраженията, които трябва да замажат очите за убийството на Хашоги, президентът твърди, че те не са достатъчни, за да надделеят над (силно надутите) приходи, които можем да очакваме от споразуменията между САЩ и Саудитска Арабия.

За много хора от „Вашингтон поуст”, убийството на Хашоги беше лично. Той беше уважаван колега и загубата му дълго ще се усеща. Но ние оставаме верни на нашата цел – да служим на обществото. Когато властите във Вашингтон изоставиха принципите си, наш дълг е да обърнем внимание на това. Ние ще продължим да правим всичко възможно, за да изложим истината – ще задаваме трудните въпроси и безмилостно ще преследваме фактите, за да докажем твърденията си.

По време на тази криза, президентът заяви, че се грижи за нашите „национални интереси”. Но отговорът на Тръмп не прави това – той ги предаде. Той поставя ценностите под долара, търговските права над свободата и правата на човека.

И поставя личните взаимоотношения над стратегическите отношения на САЩ. В продължение на повече от 60 години партньорството между Щатите и Саудитска Арабия е важно, основаващо се на доверие и уважение. Тръмп е установил, че САЩ вече не изискват честност и споделени ценности от своите глобални партньори.

Сигурността, както отбеляза Тръмп в своето изявление, е важен интерес за САЩ. Но ние не правим света по-сигурен като установяваме двоен стандарт на дипломация, при който Съединените щати изоставят ценностите си при всяко желание някой да купи от нашите оръжия.

Не правим света по-сигурен като изоставяме фундаменталните си схващания, че хората имат права.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е извършил зверства и ако някоя друга държава го беше направила, САЩ щеше да отмъсти. Намесата на Саудитска Арабия в Йемен доведе до хуманитарна катастрофа. Женски активисти бяха вкарани в затвора и са били брутално измъчвани, само защото искали правото си да шофират.

Неудобните саудитски бизнесмени бяха измъчвани в хотел Риц-Карлтън.

Премиерът на Ливан беше отвлечен. Принцът, който управлява едва 17 месеца, е покровител на терора и ужаса, най-вече върху свободата на словото.

Тези престъпления не правят САЩ по-сигурни. Стабилните, мирни общества, ръководени от лидери, които зачитат правата на своя народ, се нуждаят от журналисти, които могат да осветлят неправомерни действия и да контролират властта. Не е съвпадение, че лидерите на държавите, в които свободата на словото е силно ограничена, са най-опасните актьори в света.

ЦРУ разследва убийството на Хашоги и установи почти на 100%, че принцът е поръчал злодеянието. Ако има причина да се игнорират заключенията на ЦРУ, президентът трябва незабавно да я сподели.

При липсата на такова доказателство и предвид неуспеха на Тръмп като лидер, сега всичко е в ръцете на Конгреса, за да постави Америка на първо място, заставайки зад ценностите на страната.

Това не е партиен или политически интерес. Това е американски интерес. Конгресът трябва да поиска повече от една изкупителна жертва. Трябва да използва правомощията си за разследване и призовки, за да настоява за независимо и задълбочено разследване, независимо накъде ще отведе то.

Конгресът трябва да използва правомощията си да регулира чуждестранната търговия, да наложи ефективни санкции на убийците на Хашхоги и да спре продажбата на оръжия, произведени от САЩ на Саудитска Арабия.

Президентите от Джон Кенеди до Роналд Рейгън – както и много преди, и след тях – имаха смелостта да защитават човешките права и свободи, дори във времена, в които се продаваха много повече оръжия. Чрез тези действия, светът разбра, че Америка е силна и защитава своите принципи.

 

*Авторът на материала Фред Райън е писател и главен редактор на „Вашингтон поуст”. Той е бил асистент на президента Роналд Рейгън 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!