Васил Велев

На този етап мерките срещу разпространението на коронавируса не притесняват бизнеса, но липсата на актуализация на бюджета – да, обясни в ефира на NOVA председателят на АИКБ Васил Велев.

Той обясни, че са притеснени за това, че нямат ясна представа как ще се справят при следващо затваряне без подпомагане от държавата.

„Кризата не си е отишла. Тези бодряшки изказвания как има голям ръст в икономиката за второто тримесечие, всъщност това е голям ръст от ниска база. Защото миналата година по това време имаше голям спад. Този голям ръст сега едвам компенсира големият спад миналата година. Кризата не си е отишла, но тя е на петна. Ако не попаднеш в петното, си мислиш, че няма криза. Но ако попаднеш в петното, е много страшно”, каза Велев.

Васил Велев уточни, че ако целият персонал на едно заведение е ваксиниран и клиентите им също, то това означава, че капацитетът може да им се вдигне до 100%. По думите му това е една насърчителна мярка за ваксиниране, но според него тя няма как да проработи.

Той обясни, че най-засегнатите от кризата са всички в сектор „Туризъм” – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи. Сериозно е пострадал и транспортният сектор, най-вече въздушният транспорт.

„При чартърните полети има 80% спад”, обясни Велев. И припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 30 милиона подкрепа за тези компании.

„Не е достатъчно, но е повече от нищо”, коментира Велев.

Той е категоричен, че е нужна една доста по-агресивна информационно кампания, която да покаже ползата от ваксинация.

„Да се даде информация за това колко души в болниците са ваксинирани, колко са тежките случаи сред имунизираните. Трябва и томбола да се организира, помним как всички българи търкаха билетчета от лотарията – как може една нация да се разболее от хазарт, а не може да бъде убедена да се ваксинира“, каза той.

Според него новата мярка, според която заведенията могат да работят на 100%, ако персоналът и клиентите са ваксинирани, е насърчителна, но тя няма да проработи. „По този начин едва ли ще се ускори ваксинацията“, каза още той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!