Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Мисля, че имаме насрочен втори коалиционен съвет в рамките на тази седмица и може би в началото на другата седмица ще излезем с окончателния пакет мерки. Това каза финансовият министър Асен Василев и заяви, че стойността на пакета мерки ще бъде около 1.5 млрд. до 2 млрд. лева.

„Като цяло на коалиционния съвет бяха представени предварителни мерки, плюс остойностяване на абсолютно всички мерки, които всички партии публично са заявили и изпратили към МФ”, каза Василев.

Той посочи, че финално решение за това как да изглежда пакетът все още не е взето.

„В момента, в който бъде взето, ще бъде обявено, не само на народните представители, на целия български народ. След което ще бъдат предприети съответните законодателни инициативи, които са необходими за част от мерките и съответните решения на Министерски съвет или на отделните министерства, които са необходими за друга част от мерките”, каза Василев.

На въпрос за превозвачите, Асен Василев каза, че всеки има право да протестира, спазвайки закона.

„Превозвачите са предоставили техните искания, техните искания са ясни, обсъдени са на коалиционен съвет”, каза той.

Антиинфлационните мерки ще дойдат с актуализацията на бюджета

В края на май влизаме в процедура по актуализация на бюджета. До тогава ще трябва да има яснота, поне в екипа на Министерство на финансите. Това каза депутатът от „Демократична България” Георги Ганев по повод антиинфлационните мерки, обсъждани в коалицията.

От думите му стана ясно, че пакетът, за който Асен Василев обяви, че ще е на стойност 1,5 – 2 млрд. лева, ще започне да се прилага с актуализацията на бюджета. Конкретна яснота обаче все още няма.

Припомняме, че вчера на извънредна коалиционна среща, която продължи 3 часа, бяха обсъдени мерки срещу инфлацията. Конкретни решения обаче все още не са взети.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук