На снимката: Васил Начев

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

 

Какво и защо накара руснаците да платят предварително толкова голяма сума за пренос на газ през България до 2023, предвид че обикновено става дума за по-малки периоди и суми?

Практиката, поне до момента е, предварителни заплащания да са в рамките на, да речем, тримесечие. Естествено, няма нищо случайно в това, което „Газпром“ следва да направят. Една единствена е причината, всички добре знаем какво гласи газовата директива. И това е, че един участник транзитьор може да заяви максимум 50% капацитет. И тъй като сега те искат да изпреварят този момент  на влизането на тези санкции, което не знам как ще се случи на практика. Но според мен това е единствената причина да бързат да направят такава резервация за капацитет. С надеждата, че след това нещата ще са пред свършен факт. Доколко това би могло да мине като мотив, не мога да се ангажирам с мнение. Така или иначе мотивът, който се изтъква за тази сдеелка е, че „Булгартрансгаз“ ще спечели от нея. Но от съобщението става ясно, че част тези пари ще бъдат преведени на „Аркад“. Ние знаем кой стои зад „Аркад“, така че в крайна сметка тези пари под някаква форма ще се върнат обратно в руски компании. Но тези неща са трудно доказуеми. „Булгартрансгаз“ иска да обере някакви овации, че са направили супер сделка, но това явно не е точно така.

Смятате ли, че по този начин се пренебрегват интересите на Украйна. Скоро имаше намеса на САЩ и Германия по друг проект – „Северен поток-2“. В този контекст очаквате ли реакция?

Аз не мисля, че можем да правим паралел между „Северен поток 2“, за който говорите и това разклонение на „Турски поток“, минаващо през България. Въпреки, че знем колко усилия бяха положени да се убеди, както Европейската комисия, така и хората у нас, че това е разширение на газопреносната система. Без нито едно разклонение няма как да бъде тълкувано както такова, но това е друга тема. Няма пряка зависимост. „Газпром“ не е задължен да транспортира част от газа, който е за югоизточна Европа през Украйна, за сметка на „Турски поток“. Така че не очаквам някаква пряка реакция, било то от страна на Европа или на САЩ в тази връзка с цел да бъде защитена Украйна. Пренебрежимо малки са количествата, които така или иначе минават през нас, за да бъде насочен фокуса на внимание. Но може да твърдим, че проектът се прави с цел нарушаване интересите на Украйна. Това беше ясно от самото начало. Но в същото време 17 млрд. кубически метра газ щяха да минават през Украйна, а сега минават през Турция. Така че, да, това под една или друга форма оказва влияние на икономиката на Украйна. Това не подлежи на съмнение.

Имате ли информация какво се случва с интерконектора с Гърция и кога можем да очакваме да получаваме различнен газ от руски. Вече 12 години слушаме неистини о темата?

Така е и не знам дали сте забелязали продължават да се правят всякакви опити под една или друга форма така да насочим фокуса на внимание, че този конектор едва ли не вреди, защото не се изпълнява. Румен Петков е изключително активен в тази посока. Естествено той очаква да бъде харесан и забелязан от външна страна -това е и причината да го прави. Хубавото е, че там процесите са необратими. Последния път в интервю за вас си говорихме, че няма да стане до 2021 година, и всички сме убедени, че няма да стане, но някъде май, юни 2022 г. би трябвало този газопровод под формата на интерконектор с Гърция да бъде готов за експлоатация. Така, че тогава вече ще има някаква реална възможност за постъпления. Друг е въпросът, че до края на 2022 г. ние така или иначе имаме договор с Газпромекспорт и газът, който потребяваме трябва да идва от тях. Няма как да очакваме да се случат чудеса освен демонополизацията на Булгаргаз, евентуално. Тоест големи клиенти да търсят собствен внос само тогава би могло да се случи нещо различно. Но газа, който минава през „Булгартрансгаз“, който е 90% трябва да идва от Русия. Такъв е договорът просто, който изтича края на 2022 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!