Еманюел Макрон

В неделя френският президент обяви разпускането на Националното събрание след историческия резултат, постигнат от RN на европейските избори. Много рискована авантюра, която може да доведе до съжителство между Еманюел Макрон и крайната десница.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FRANCE 24 (@france24)

Играта е колкото неочаквана, толкова и рискована. Отбелязвайки историческия резултат за крайната десница в неделя, 9 юни, президентът на републиката Еманюел Макрон обяви разпускането на Националното събрание, което изпраща французите отново до урните на 30 юни и 7 юли.

„Предизвикателствата, пред които сме изправени, независимо дали става дума за външни опасности, климатични смущения и техните последици, или заплахи за собственото ни сближаване, тези предизвикателства изискват яснота в нашите дебати, амбиция за страната и уважение към всеки французин. Ето защо, след като проведох консултациите, предвидени в член 12 от нашата Конституция, реших да ви върна избора на нашето парламентарно бъдеще чрез гласуване. Затова тази вечер разпускам Националното събрание“, заяви държавният глава.

Шокът от това съобщение трябва да се съпостави с шока от гласуването в неделя.

Никога досега френската крайна десница не е достигала 30 % на европейските избори. Този път тя се приближава до 40 %, като по данни на Министерството на вътрешните работи партията „Национално обединение“ на Жордан Бардела завършва с голяма преднина пред останалите партии с 31,36 % от гласовете, а листата „Reconquête!“ на Марион Марешал – с 5,47 %.

„Безпрецедентната пропаст между президентското мнозинство и водещата опозиционна партия тази вечер отразява рязкото и ясно отхвърляне на политиките, провеждани от Еманюел Макрон и неговото правителство. Президентът на републиката не може да остане глух за посланието, изпратено тази вечер от френския народ. (…) Тържествено го молим да вземе под внимание тази нова политическа ситуация, да се върне при френския народ и да организира нови парламентарни избори. Това безпрецедентно поражение за сегашното правителство бележи края на един цикъл и Ден 1 на ерата след Макрон, която трябва да изградим“, заяви водачът на листата и председател на RN (Национално обединение), вероятно без да подозира в този момент, че президентът ще се съобрази с молбата му.

Имиграцията заема централно място

Националното обединение успя да се възползва от отхвърлянето на политиката на Еманюел Макрон: според публикувано в неделя проучване на Ипсос 39% от французите обясняват, че искат да покажат чрез вота си опозицията си срещу президента на републиката и правителството, като този дял достига дори до 68% от избирателите на Жордан Бардела.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan Bardella (@jordanbardella)

Тази неудовлетвореност не е изненадващо отразена в негативните чувства, изразени от французите. По-конкретно, според същото проучване на Ipsos, 52% са заявили, че са притеснени, 35% – че са уморени, а 27% – че са ядосани.

И накрая, както обикновено, по време на тази кампания Националното събрание се спря на любимата си тема: имиграцията. Въпрос, който е една от основните грижи на французите.

В отговор на въпроса „Кои са трите въпроса, които най-много бихте взели предвид при избора си?“, имиграцията се нарежда на второ място (43% от французите я посочват в топ 3) след покупателната способност (45%) и преди опазването на околната среда (27%), като същевременно е въпросът, който е поставен на първо място от най-много французи (23%).

Това е знак, че крайнодесните идеи все повече набират популярност сред широката общественост, която открива, че RN вече не е единствената партия, която изразява неприемане на чужденците. 

В допълнение към Reconquête !, друга крайнодясна партия, която провеждаше кампания почти изключително на тема опасността от „ислямизация на Европа и Франция“, партията Les Républicains също се зае много сериозно с тази тема през последните три месеца. 

И докато през последните седмици президентската листа на Ренесанс – Модем – Хоризонт предпочиташе други европейски въпроси, самият Еманюел Макрон постигна приемането на имиграционен закон през декември 2023 г., не само благодарение на гласовете на Националния сбор, но който беше вдъхновен и от неговите предложения, в частност националните преференции.

На този етап са възможни всички сценарии, включително победа на RN на 7 юли и принудително съжителство между Еманюел Макрон и крайната десница. 

„Това е изключително опасна игра с демокрацията и институциите“, реагира в неделя вечерта Рафаел Глюксман, чиято листа получи 13,83% от гласовете и за когото това решение за разпускане на Националното събрание „ще остане петно върху петгодишния мандат на Еманюел Макрон“.

Статията е достъпна в France 24 За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук