Подготовката за въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България напредва и от средата на месец юни по 182-километровото трасе текат изпитания с тестови количества природен газ. Това съобщиха от проектната компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB), която реализира проекта. Тестовите обеми към момента са 3 700 000 кубични метра.

Тестовите доставки на природен газ по газовата връзка започнаха преди дни – на 20 юни т.г. Повече за това ТУК.

В първата фаза на изпитанията газът беше подаван поетапно в посока Стара Загора – Комотини. Предстои същият процес на запълване с тестови количества природен газ да се случи и в газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини. Съоръжението там е завършено на 96 процента – то е почти двойно като мащаб в сравнение със станцията при Стара Загора и това се отразява на необходимото време за провеждане на съответните тестови процедури.

Газопроводът се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 километра и проектен капацитет до 3 млрд. кубични метра годишно в посока Гърция – България.

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра годишно, като следва развитието на пазара.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук