На снимката: Марейд Макгинес.

„Единственото ни оръжие срещу войната в Украйна са санкциите и не е изключено да има още подобни мерки“. Това заяви днес еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес пред комисията на Европейския парламент по икономически и парични въпроси, предаде БТА.

Повече за последния пакет санкции на ЕС срещу Русия – четете ТУК.

Макгинес отбеляза, че въведените досега санкции срещу 1100 руски граждани и 100 руски организации обхващат и криптовалутите. По нейните думи в ЕС все още липсва законодателство за разширено наблюдение на сделките с криптовалути.

„Някои държави от ЕС не са достатъчно подготвени за санкциите, обмисляме начини за въвеждане на трайна система за преодоляване на подобни трудности“, посочи Макгинес. По нейните думи европейските санкции предполагат частните дружества също да преосмислят деловите си отношения с Русия.

Еврокомисарят предупреди, че догодина достъпът до зърно може да се влоши допълнително, както и че цените на храните и торовете днес изглеждат непредсказуеми. Макгинес посочи, че може да се наложи да се търси място за съхранение на следващата украинска реколта извън Украйна.

„Възмутително е умишленото унищожаване на храна и преднамереното прекъсване на достъпа до храна за уязвими хора“, заяви еврокомисарят по повод руския обстрел по плодородна земя и взривяването на зърнени складове в Украйна. По нейните думи по този начин ужасът може да излезе извън украинските граници с предизвикването на глад в някои държави.

По нейните думи събитията, свързани с Украйна, няма да повлияят добре на глобализацията. Според еврокомисаря в икономиката и финансите може да се очаква раздробяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук