България нов кабинет
на снимката: Слави Трифонов

След като вчера от „Изправи се! Мутри вън!”, „Демократична България” и БСП отказаха да участват в игрите на Слави, днес напук на предположенията за задкулисни връзки с Доган и ГЕРБ, от ГЕРБ всячески се отрекоха от предложението на Трифонов, а от ДПС, макар и все още да не са заявили своята окончателна позиция, казаха, че засега нито има разговори, нито има взаимовръзка между двете партии.

Блиц анкета пък, на която читателите на ДЕБАТИ.БГ трябваше да отговорят на въпроса: „Излъга ли Слави своите избиратели?”, показа, че и голяма част от отговорилите – над 75%, смятат, че председателят на ПП „Има такъв народ” е подвел своите поддръжници.

Ако приемем, че политическите лидери не са пълни лъжци и ще удържат на думата си (което, имайки предвид политическата история на голяма част от тях, не е напълно сигурно) това означава, че Слави няма да направи правителство. Нещо повече – това означава, че в момента след Бойко Борисов вторият най-нехаресван политически лидер е именно Трифонов.

Погледнато аритметически и политически, всичко това означава и този парламент върви към служебно правителство.

Разбира се, всички тези размисли могат да се окажат напълно безполезни, защото лидерите на ДПС и на ГЕРБ неведнъж са показвали, че имат сложна политическа душевност. Поради това и в пленарната зала можем да очакваме всякакви гимнастики от типа: „Не харесваме предложението на Слави Трифонов, но повече не харесваме Бойко Рашков” или „Ще излезем от залата, за да могат ДПС и Слави да направят правителство.”

Тогава обаче големият въпрос е как българските избиратели ще реагират на подобен политически маймунджилък и дали отново няма да излязат на улицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!