Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

„Вечният длъжник“ отива в историята. Депутатите въведоха 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица. Промените са записани в Закона за задълженията и договорите и бяха приети днес на второ четене от Народното събрание.

Предложението бе на депутати от „Обединени патриоти“ и цели да запълни празнотата в българското законодателство, в което липса уредба, даваща възможност на човек, изпаднал в невъзможност да заплаща своите дългове, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

С приетите промени  cлeд изтичaнeтo нa cрoкa oт 10 гoдини зa длъжницитe нямa дa имa никaкви прaвни пocлeдици oт фaктa, чe нe ca пoгacили зaдължeниeтo cи, a крeдитoритe им щe зaгубят пaритe cи зaвинaги.

Cтaвa думa зa дългoвe кaктo към бaнки, фирми зa крeдити и кoмунaлни дружecтвa, тaкa и към вcякaкъв друг вид крeдитoри, включитeлнo други физичecки лицa.

България е единствената държава от Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност, мотивират се вносителите.

Вносителите смятат, че с промяната са защитени в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия предвиден срок, в който те могат да организират събирането на вземанията си. Десетгодишната давност ще започва да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук