Официалният брой на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания е най-малко 41 000 с почти 10 000 загинали в домове за грижи в Англия и Уелс, сочи актуализирана статистика, предаде АФП.

Около 41 020 смъртни случая, при които COVID-19 е споменат в смъртния акт, са регистрирани в Обединеното кралство до 8 май, според Службата за национална статистика (ONS).

Тъй като стотици смъртни случаи все още се отчитат всеки ден, това означава, че текущият им брой, който вече е най-високия в Европа и на второ място след САЩ в световната класация, вероятно ще бъде още по-висок.

Официалното представяне на правителството регистрира смъртта само след положителни тестове и във вторник беше 35 341, което е с 545 повече спрямо предния ден.

Данните на ONS показват рязък спад в смъртността от коронавирус през седмицата до 8 май, засилвайки твърденията на министрите, че Великобритания е отвъд пика.

Смъртността в домовете за грижи спада с по-бавни темпове от тези при населението като цяло, а общият брой на смъртните случаи в домовете за грижи в Англия и Уелс сега възлиза на 9 975.

Правителството на премиера Борис Джонсън беше подложено на силна критика за това как действа срещу болестта, по-специално за времето, необходимо за въвеждане на широко тестване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!