Втори кораб на британския флот пристигна в Персийския залив, за да „осигури безопасното корабоплаване на съдове, плаващи под флага на Великобритания, преминавайки през Ормузкия проток”.

По-рано британски медии, цитирайки собствени източници, заявиха, че след нарастващото напрежение с Иран, Великобритания е решила да разшири военното си присъствие в региона на Персийския залив и да изпрати втори кораб, а именно „Дънкан“, който е участвал в учения на НАТО в Черно море.

Съобщава се, че корабът „Дънкан“ ще се присъедини към фрегатата на британската флота „Монтроуз“, която вече е в залива и ще му оказва съдействие до края на август, когато „Монтроз“ ще отплава за планова поддръжка и смяна на екипажа.

Припомняме, че на 19 юли, плаващият под британски флаг танкер Stena Impero, беше задържан в Ормузкия проток, след като изключи автоматичната система за разпознаване и не реагира на предупреждението на Корпуса на стражите на ислямската революция, елитните ирански военни части.

Според изявлението на КСИР, танкерът е бил задържан „заради нарушаването на международните правила“ и съпроводен до брега за проверка.

Британските власти заявиха, че Иран в нарушение на международното право е задържал Stena Impero в териториалните води на Оман и след това го е принудил да влезе в ирански води.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!