Обединеното кралство отправи предупреждение, че ще предприеме „твърди“ действия, ако Техеран не освободи танкера „Стена Имперо“, заловен в Ормузкия проток от ирански военни съдове, съобщи Си Ен Ен. Корабът, пленен от Ислямската революционна гвардия на Иран, сега е в центъра на поредно влошаване на вече кризисните отношения между азиатската държава и Запада.

Постоянната мисия на Великобритания към ООН изпрати писмо до Съвета за сигурност, в което се посочва, че танкерът „Стена Имперо“ е задържан в териториалните води на Оман, съобщи източник в Съвета за сигурност на ООН.

„Това писмо до председателя на Съвета за сигурност съдържа фактически данни за инцидента в Ормузкия пролив на 19 юли. В писмото се казва, че танкерът е задържан в териториалните води на Оман“ – каза източник на РИА „Новости“.

Според „Ройтерс“, в писмо до Съвета за сигурност на ООН Обединеното кралство е определило действията на Иран като „незаконна намеса“. Британската страна отбелязва в писмото, че задържаният кораб „е упражнил законното право на транзитно преминаване в международния проток, както е предвидено в международното право“.

В петък вечер Военноморските сили на Корпуса на ислямската революционна гвардия – част от иранските въоръжени сили, задържаха британския танкер „Стена Имперо” в Омузкия пролив и впоследствие го ескортираха до пристанището на Бандар Абас. Екипажът на танкера, състоящ се от 23 души, включително трима руснаци, остана на борда, но собственикът на кораба не можа да се свърже с него. Иранските власти заявиха, че екипажът е здрав и танкерът е бил закотвен в пристанището.

НАТО също заклеймява задържането от Иран от два петролни танкера и призовава иранските власти да освободят корабите и членовете на екипажите им, гласи изявление на говорителя на НАТО Оана Лунгеску.

„Осъждаме конфискуването на двата търговски кораба в Ормузкия пролив. Това е явно предизвикателство към международната свобода на корабоплаването. Ние призоваваме Иран незабавно да освободи корабите и техните екипажи” – се казва в изявление, публикувано на уебсайта на НАТО.

В четвъртък Ислямската революционна гвардия съобщи, че през уикенда са задържали чуждестранен кораб с контрабандно гориво в района на Персийския залив. На борда на кораба, чието име не се споменава, има 12 чужденци, чиято националност не е посочена, както и страната, под чийто флаг плава корабът.

Инцидентът със „Стена имперо“ се смята за реалният отговор на иранските власти на задържането в Гибралтар на 4 юли на кораба „Grace 1“, който беше заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия. Като част от разследването на случая полицията задържа капитана, старши помощника му и двама други членове на екипажа. Съдът удължи тяхното задържане до 15 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук