Британският премиер Борис Джонсън се присъедини към президента Тръмп и канадския премиер Трюдо, които заявиха, че са се появили доказателства в полза на твърдението, че украинският пътнически „Боинг“ и свален от иранска ракета няколко часа след иранския удар слещу иракски бази с американски войници. Сега има данни, че украинският „Боинг 747, който се разби в Иран, убивайки всички 176 души на борда, е свален от иранска ракета, каза Джонсън. Коментарите му бяха оповестени веднага след като канадският премиер Трюдо направи подобно изказване. Вчера същите подозрения изрази и американският президент Тръмп, а първи разгласиха версията украински медии.

„Сега има информация, че полетът е свален от ракета на Иран „земя – въздух“. Това може би е било неволно“, казва Джонсън по повод въздушната катастрофа, в която загинаха и четирима британски пътници.

Иран покани експерти от Украйна, САЩ и Канада да участват в разследването на катастрофата, като отрече възможността изстреляна от неговата ПВО ракета да е причинила трагедията с украинския лайнер. Техеран помоли Канада и други страни да споделят информация, включително разузнавателна, за катастрофата с украинския самолет близо до Техеран, заяви говорителят на Ислямската република Абас Мусави.

„(Иран – бел. ред.) Моли премиера на Канада и всяко правителство да предостави всяка информация за инцидента на разследващата комисия в Иран“, каза Мусави.

Той припомни също, че страната му е поканила експерти от Украйна и представители на „Боинг“ да участват в разследването.

По-рано ръководителят на иранската организация за гражданска авиация Али Абеджаде отхвърли твърденията, че украинският „Боинг 737“ може да е бил свален от ракета.

Американският национален съвет за безопасност на транспорта, заяви че ще се присъедини към разследването на причините за катастрофата на украинския авиолайнер „Боинг“, който се разби в Иран, съобщи АФП. В изявление, публикувано на профила си в „Туитър“, агенцията посочва, че е „получила официално уведомление“ от Иран за работа по случая с катастрофата, станала в сряда. От съвета бе заявено, че  вече е определен неговият акредитиран представител и че няма да се правят предварителни спекулации за причините за катастрофата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!