Тереза Мей
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще проведе конферентен разговор с членовете на нейния кабинет, за да ги запознае с резултатите от преговорите с представителите на ЕС, част от усилията й за създаване на „план Б“ за Брекзит.

След като беше отхвърлено споразумението с Брюксел миналата седмица, британският премиер възобнови преговорите с европейските си колеги в опит да постигне споразумение, което парламентът ще одобри на по-късен етап и да избегне сценария за „хаотичен“ Брекзит.

Политиците на острова остават разделени в позициите си относно Брекзит, въпреки че до деня на напускането остават два месеца – 29 март.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин предложи миналата седмица нов референдум за Брекзит, но той все още предпочита нови избори във Великобритания. Той внесе вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей, който обаче беше неуспешен. .

Бизнесът в кралството вече отправи неколкократни предупреждения към правителството, че Брекзит без сделка може сериозно да засегне техните вериги за доставки и приходите, което от своя страна ще ги принуди да затворят производствените заводи или да ги преместят извън Великобритания, застрашавайки хиляди работни места.

Редица европейски страни вече започнаха подготовка за т.нар. „твърд Брекзит“ като увеличиха броя на митническите служители, повишиха сигурността на летищата и започнаха обсъждане на многобройни бюрократични промени за британските граждани в тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!