Велизар Шаламанов
на снимката: Военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов

В никакъв случай не бива да възприемаме позицията на Сената като заплаха за двустранните ни отношения. Това е една комуникация между съюзници със загриженост за нашите общи цели, за споделените ценности в НАТО. Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов за ДЕБАТИ.бг.

„Абсолютно Съединените щати не са държава, която заплашва някого, най-малкото пък България, която и е съюзник. Това е загриженост, това е протегната ръка. Всъщност същото послание дойде и от новия посланик на САЩ  в България. Така че това не е новост, това е една стъпка, която сега е предприета на възможно най-високо ниво от висши представители, сенатори на двете партии. Това е, пак казвам, протегната ръка. Означава, че България трябва да има реална промяна за свобода на медиите, на гражданите, за гражданско участие, за законност и тогава ще бъде възможно това стратегическо партньорство със Съединените щати в сферата на радикалната модернизация, което е най-важно за нас, защото само то ще повиши доходите, само то ще подобри качеството на живот, нашата жизнена среда.”, каза Шаламанов.

Той коментира, че в отговор на позициите на двамата сенатори засега се наблюдава „един крайно непрофесионален подход към ситуацията”.

„Една такава позиция не бива да бъде изненада и една такава позиция, постигната в съгласие между сенатори от двете големи партии, е резултат на много разговори, на консултации, които някой така и не е проследил, така и не е разбрал за какво става въпрос.”

Шаламанов изрази увереност, че тази позиция на американския Сенат ще повлияе и на резултатите от предстоящите парламентарни избори.

Цялото интервю с Велизар Шаламанов очаквайте утре на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук