Нов срив в захранването с електричество засегна големи части от Венецуела, включително и столицата Каракас.

Много хора прекараха наистина „на тъмно“ нощта срещу сряда, съобщи АФП.

Недостигът на електричество – най-голямото в рамките на една седмица – се наблюдава в голяма част от столицата, както и в значителни територии в 18 от 23-те щата във Венецуела

Припомняме, че на 31 март венецуелското правителство обяви драконовски мерки, за да се опита да преодолее гигантските прекъсвания на електрозахранването, които парализираха страната от началото на март, и предизвика нови протести. Правителството обяви режим на тока за 30 дни, спиране на занятията в училищата и намаляване на работния ден, пише френският ежедневник „Льо Поан“.

„Одобрих 30-дневен план“, по време на който ще има режим на тока в опит да се рационализира производството, преносът, разпределението и потреблението, като се обърне специално внимание на осигуряването на водоснабдяване“, обяви по националната телевизия президентът Николас Мадуро, заобиколен от министрите си и висшето командване на въоръжените сили. Прекъсванията на тока се дължат на „терористични атаки“ като част от „електрическата война, която се развихри, за да дестабилизира страната“, отправи обвинения той. Именно тези саботажи, според него, засягат водноелектрическата централа Гури, която доставя на Венецуела 80% от електричеството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!