Повече от 2000 нелегални мигранти са били спрени от силите за сигурност на Турция от миналата седмица, когато слухове и фалшиви новини за „отваряне на границите“ доведоха още хора до сухопътната граница на Турция с Гърция.

В Одрин има множество бежанци, тъй като северозападна провинция, граничеща с Гърция, е обичаен маршрут за мигрантите.

„Повече от 2000 нелегални имигранти са били заловени от силите за сигурност в провинцията от 4 април насам и тази нова тенденция се дължи на слуховете в социалните медии, придружени с фалшиви новини, че граничният пункт ще бъде отворен за мигранти, пътуващи до Европа”, пише турският вестник „Сабах“.

Силите за сигурност работят денонощно в райони близо до границата и в центъра на Одрин и се опитват да убедят мигрантите с редовни документи да се върнат в градовете, от които са пристигнали.

Други без документи са настанявани в бежански центрове в провинцията. Сцени в Одрин напомнят за друг масов нелегален мигрантски опит преди четири години, когато сред сирийските бежанци се понесе слух, че европейските страни ще приемат повече бежанци.

Организирани в социалните медии в групи под надслов „Конвой Надежда“ и „Пътуване към надеждата“, мигрантите се качват на таксита, автобуси и влакове до Одрин, принуждавайки силите за сигурност да патрулират по всички пътища към провинцията и да установят контролни пунктове, за да ги спират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!