Николас Мадуро
на снимката: президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви увеличение с 34 пъти на минималната заплата, без да уточнява датата, на която ще влезе в сила тази мярка. Тя е част от програмата му за съживяване на икономиката на страната.

Мадуро уточни, че минималната заплата ще бъде индексирана по стойността на петрото – венецуелската криптовалута, с която правителството се опитва да заобиколи липсата на ликвидности и финансовите санкции на САЩ. Всяко петро според венецуелския президент се равнява на 60 долара на базата на цената на барел венецуелски петрол.

Определих минималната заплата и пенсиите на базата на средно петро, 1800 боливара, посочи Мадуро в изявление по радиото и телевизията на страната. Новата валута, суверенният боливар, влиза в сила в понеделник с пет нули по-малко от сегашния боливар.

По курса на сегашния боливар, минималният доход ще се увеличи от 5,2 милиона (бел.ред. по-малко от долар на черния пазар, който господства в икономиката на страната) на 180 милиона или приблизително 28 долара. Тази корекция от 3 464% е петата за годината.

Минималният доход във Венецуела, който не е достатъчен човек да си купи килограм месо, се сгромоляса заради галопиращата хиперинфлация. Според Международния валутен фонд тази година тя може да достигне 1 000 000%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!