Венко Сабрутев
На снимката: Венко Сабрутев

„Ангажиментите за затваряне на ТЕЦ-ове бяха поети във Версия 1.4 на Плана от кабинета „Янев 2″. Ние всъщност опазихме ТЕЦ-овете да не бъдат затворени. Ако бяхме продължили политиката на служебния кабинет, трябваше този ангажимент да бъде заложен във финалната версия на Плана, а той не е заложен“.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ народният представител от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев.

„Когато кабинетът „Петков“ влезе в управлението, редактира Плана, изработен от служебния кабинет „Янев 2“. Във Версия 1.4 на Плана от 15.10.2021 година на 122 страница беше записано „извеждане на 1.4GW въглищни мощности до 2026 година“. Това, което направихме ние, е да премахнем този ангажимент за затваряне на централи и да впишем „намаляване на емисии“, което е възможно“, обясни депутатът и допълни:

Влезте на официалната интернет страница на Плана (nextgeneration.bg), разгледайте Версия 1.4, датата на документа е 15.10.2021 г., отворете страница 122 и ще видите ясния ангажимент, който поема кабинетът „Янев 2“.

Кадър на стр. 122 от Версия 1.4 на Плана.
Кадър на стр. 122 от Версия 1.4 на Плана.

„Благодарение на силно викане, крещене по всякакви медийни канали, се наложи наратив, че „Продължаваме промяната“ е поела този ангажимент. Истината е, че това не е вярно и това е лесно проверимо и доказуемо“, заключи депутатът.

Какво ще се случи с Плана за възстановяване оттук насетне, след като депутатите приеха да задължат Министерският съвет да предоговори условията на зеления преход и има ли риск за парите от Европейската комисия, четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук