Пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг днес се поднасят цветя и венци в чест на 135 години от Съединението на България в София. Посетители с малко внуче споделиха, че макар да знаят, че то още не може да оцени ставащото, снимките, които ще му покажат след време, ще бъдат един спомен за него.

Човек, който също поднесе цветя и заяви, че идва от години на всеки 6 септември, за да го прави. Младият мъж отдава почит, за да покаже преклонението си пред делата на владетеля, който всъщност е помогнал да се осъществи Съединението.

На 28-годишна възраст княз Александър Батенберг застава пред Европа като лице на българското Съединение и го подкрепя, макар че е бил наясно, че си навлича гнева на руския цар Александър III. Младият княз след това ръководи лично армията в битката при Сливница през Сръбско-българската война, победата в която окончателно подпечатва Съединението.

В София в празничния ден пред сградата на Администрацията на Президента на Република България се извърши и тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук