Вера Йоурова
на снимката: Вера Йоурова - вицепрезидент на Европейската комисия

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова изрази очакване, че решението за прекратяване на наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка да бъде взето до края на годината.

Европейската комисия вчера изрази готовност за прекратяване на наблюдението и откри съгласувателната процедура със Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Оценяваме обстановката в България обективно и отчитаме задоволителен напредък, каза Йоурова.

По думите й обаче все още остава работа за вършене.

„Ще продължим наблюдението над българските усилия в областта на правосъдието и борбата с корупцията с помощта на общата оценка за върховенството на закона в ЕС”, добави тя.

Йоурова поясни, че по-рано тази година е заявила, че списъкът със задачите пред България преди отпадането на наблюдението е много дълъг, а времето е много кратко.

„Изразих обаче надежда, че българските власти ще ускорят работата и ще покажат трайно намерение да покрият изискванията”, уточни еврокомисарят.

През април тази година, Вера Йоурова каза, че в държавите членки на Европейския съюз от Източна Европа – България, Унгария, Полша и Румъния – независимостта на съдебната система е под заплаха.

От думите й стана ясно, че мониторинговият контрол върху България скоро няма да бъде свален.

Тогава тя каза:

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система”.

Свързана новина:

Цацаров за мониторинга: Тези, които мислят за България, трябва да са доволни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!