Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че е доволен от доклада и оценките на Европейската комисия за България.

По думите му за първи път от много време страната ни получила „доста обективна оценка“ и са взети предвид положените усилия.

Относно препоръката за отпадане на механизма за наблюдение на България, Цацаров заяви, че това е резултат именно от тази реалистичната преценка на еврокомисарите.

„Вярно е, че това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни от това“, заяви главният прокурор.

Според главния прокурор е необходимо да продължат усилията по отношение на съдебна реформа и противодействието на корупцията.

„Всяко успокоение е вредно и ще ни върне години назад. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството“, поясни Цацаров.

Посочените ангажименти са изменения в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задълженията за членство на магистрати и отмяна на чл. 230, които дават възможност за отстраняване.

Припомняме, че на 22 октомври в най-новия си доклад ЕК прие за достатъчен напредъка на страната ни по изпълнение на ангажиментите, поети във връзка с механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но за премахването на мониторинга ще е необходимо да се видят и становищата на Съвета на ЕС и Европарламента.

В доклада се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г.

В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки, съобщиха от ЕК.

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение.

България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България.

Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук