Вежди Рашидов
На снимката: Вежди Рашидов

Парламентарните схватки на тема Изборен закон се изостриха особено, когато стана въпрос за поправките, ограничаващи преференциалния вот, и за пореден път станахме свидетели на остри реплики и цветисти словесни бисери. Хубав скеч се получи при отговора, който Вежди Рашидов от ГЕРБ даде на младия си колега от БСП Явор Божанков.

„Ритуално заклахте преференциалния вот с ДПС и с подкрепа на Патриотите. Те не са
патриоти, а предатели. Произвол на една шайка“, обърна се божанков към депутатите от ГЕРБ, след което в залата отекнаха викове „шайка“.

Това провокира отговора на Вежди Рашидов:

„Абе младеж, комсомолец – обърна се Вежди Рашидов към Явор Божанков – Не си ли много малък да ми викаш „шайка“ бе. На кое си мислиш, че ще викаш шайка? Колеги, в този парламент децата „шайка“ на тези години не може да ми викат.“

Тъй като реакцията на Рашидов видимо започна да повишава напрежението в залата, председателят на НС Цвета Караянчева му отне думата и призова за тишина и уважение към народните представители.

„Не съм живял 68 години едно младо дете, което още не е било още във войската, да ми вика „шайка“ на мене. Това не е митинг. Нито един човек, който е дошъл тук, не заслужава такава обида. Откъде накъде седя и ви гледам вчерашно момченце ще ми вика шайка. Това да не ти е комсомолска организация“, довърши все пак мисълта си Рашидов.

Впоследствие Божанков поднесе извинения персонално на Ряашидов и обясни, че е използвал думи от речника на колеги на Рашидов от ГЕРБ, явно визирайки злополучния бивш депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и неговите книги от поредицата „Шайка“.

„Вече ще употребявам в обръщенията си свои думи, а в моя речник думи като „шайка“ не съществуват“ – заключи Божанков.

Депутатите от правната комисия одобриха долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници. Това силно затруднява реалните възможности за разместване в листите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук