Австрия, която в момента е председател на Съвета на Европейския съюз, покани министрите на отбраната на държавите от Западните Балкани в Грац на 26 септември, за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона.

Това съобщи австрийският министър на отбраната Марио Кунасек при пристигането си на второто работно заседание на двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите от ЕС, която се провежда във Виена.

„Вчера по инициатива на Австрия беше обсъдена ситуацията в Западните Балкани“, каза той. „За всички е ясно, че ние трябва да изнасяме сигурност, а не да внасяме несигурност“, отбеляза Кунасек, съобщавайки, че са обсъдени конкретни мерки за укрепване на сигурността на Западните Балкани.

„Това, което ме радва е, че ние изразихме решителност да намерим собствен стратегически формат за диалог с тези държави, за да говорим с тях, а не за тях. Австрия взе решение да покани на 26 септември министрите на отбраната на тези държави в Грац, за да обсъдим по-нататъшните конкретни стъпки“, заяви австрийският министър на отбраната.

По-рано днес при пристигането си на неформалната среща върховният представител на ЕС по сигурността Федерика Могерини отбеляза, че на Западните Балкани се гледа като на партньор, а не като на дестабилизиращ фактор в Европа. Външните министри от Европа затвърдиха ангажимента си да водят диалог с представителите на Западните Балкани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук