Премиерът на Унгария Виктор Орбан и неговата националистическа консервативна партия са категоричните победители от провелите се вчера парламентарни избори.

Това му дава трети пореден мандат като премиер и свободата да засилва централизацията на властта и да продължава размяната на удари с ЕС.

Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационен: на почти всички преброени бюлетини, и със силна мобилизация на избирателите, партия ФИДЕС получава 48,8% от гласовете, с почти тридесет пункта пред крайнодясната формация „Йобик“, която изостави ксенофобската реторика.

Резултатът оставя надеждата, че бъдещото мнозинство ще спечели 133 от 199-те места в унгарския парламент и следователно ново „абсолютно мнозинство“ от две трети, както през 2010 г. и 2014 г., което от своя страна позволява да се гласуват конституционни промени.

Орбан
На снимката: премиерът Виктор Орбан и вицепремиерът Жолт Шемиен

„Страната е оранжева“ (цветът на Фидес), пише на първата си страница в нощта срещу понеделник Index.hu, един от основните новинарски сайтове на унгарска преса, чийто министър-председател е обвинен, че задушава плурализма през последните осем години като премиер.

Европейските партньори не се втурнаха да поздравяват 54-годишния лидер, чиито националистически изказвания срещу „имиграционната инвазия“, мултикултурализма и предполагаемата намесата на „Брюксел“, е главоболие за някои от държавите членки.

Идеите на Орбан се споделят и от други лидери на държави членки, включително Полша. Той обаче се надява, че ще работи с Италия и Австрия в съюз на държави, които са враждебни към имиграционната политика.

Във Виена коалицията между консерваторите и крайната десница е на власт от декември. В Рим Лигата на Матео Салвини, крайнодясна групировка, е лидерът на дясната коалиция, която го доведе на власт на 4 март.

„Преобръщането на ценностите и масовата имиграция, насърчавани от ЕС отново са отхвърлени“, зарадва се в неделя в „Туитър“ водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, в духа на поздравленията на лидера на опозицията в Холандия, антиислямския депутат Геерт Вилдерс, редовен посетител на Виктор Орбан в Будапеща.

От 2010 г. насам партията „Фидес” разбърка много от институциите и противниците на властта в страната, като медиите и правосъдието, но и икономиката и културата. Всичко е законно, благодарение на преобладаващото мнозинство в парламента и без да бъдат спирани от критици в Европейската комисия и много международни наблюдатели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук