поскъпване на парното и топлата вода
на снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Според съобщението на КЕВР до медиите, общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника – Азербайджан, втечнен природен газ /LNG/ и количество от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г. „Булгаргаз“ поиска цена 353,63 лева/MWh, а цената ще бъде 353,21 лв./MWh.

Водеща причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна, отбелязва КЕВР. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/.

По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан, посочва КЕВР.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. А аз си мислех, че високия ръст е резултат на това, че се отказахме от ефтиния руски газ, което не го направиха Германия, Франция и Италия заедно с повечето страни на ЕС…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук