Полковник на действителна служба във венецуелската армията като военен лекар, оттегли своята подкрепа от президента Николас Мадуро, подкрепяйки лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

„Деветдесет процента от нас във въоръжените сили сме наистина нещастни – заявява полковник Рубен Пас Хименес във видеозапис, излъчен в събота – Ние сме използвани, за да ги държим на власт.“

Той призова колегите си да помогнат за допускането на хуманитарна помощ във Венецуела. Доставената пратка с хуманитарна помощ от САЩ понастоящем е в Кукута, Колумбия, на границата. Мадуро не допусна помощта да премине границата, като я определи като предвестник на американската инвазия.

Преди седмица, генералът от военновъздушните сили Франсиско Янез също заяви, че вече не подкрепя Мадуро. Подкрепата на военните е от решаващо значение за контрола на властта във Венецуела.

Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Гуайдо отказа да изключи възможността за разрешаване на намеса на Съединените щати, която да помогне за свалянето от власт на президента Николас Мадуро и да облекчи хуманитарната криза. Лидерът на опозицията направи опит да измести Мадуро миналия месец, обявявайки се за временен президент – ход, признат от САЩ и около 50 други страни, включително 20 от Европейския съюз.

Под ръководството на Мадуро икономиката на богатата на петрол Венецуела се срина, оставяйки страната разстроена от хиперинфлация, рецесия и недостиг на стоки от първа необходимост като храна и лекарства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!