Белград, протести

Протестът „Един на пет милиона“ в Белград започна в съботната вечер, а към събралите се хиляди хора се обърна писателя Марко Видойкович, който каза, че гражданите на Сърбия днес живеят в кошмар, в който са „заложници на Александър Вучич“, пише „Данас“.

Видойкович говори от импровизираната сцена върху камион пред Философския факултет, призовавайки събралите се, както каза той, „не се отпускайте като след 5 октомври“ (на 5 октомври 2000 г. бе свален сръбският диктатор Милошевич)

„Когато го свалим, ще започнем. Научихме, че ако някой … превърти, трябва да излезем на улицата. Ако трябва да живея кошмар, страхотно е, че живея с вас, мои братя и сестри, свободни граждани на Сърбия” – каза Видойкович.

Подчертавайки, че е завършил Юридическия факултет в Белград, Видойкович оценява, че това висше учебно заведение е „свърталище на невероятна измет и парадоксална престъпност“.

„Аз съм правна гнида, но имам пълно право да анализирам Правния факултет и в какво се е изродил. В юридическия факултет на Белград има много антигерои и идиоти, но и най-добрите студенти в своята история. Това е материално доказателство каква измет и чудовища, ражда факултетът. “Най-добрият студент”/Вучич.бел.ред./, който се разхожда из Сърбия и казва, как всичко е феноменално, се опитва с бензин да гаси Сърбия, която е в пламъци”, каза Видойкович.

Той каза, че има и почтени юристи и адвокати, които подкрепят протестите в Сърбия и ги призова когато премине „хипнозата на Вучич“ да повдигнат наказателни дела срещу „бандата, извършила това, че всеки динар трябва да бъде върнат и никой от тях да не се занимава повече с политика“.

Протестите в Сърбия се провеждат вече десета поредна седмица. Причина за началото им стана побой, нанесен на един от опозиционните лидери Борко Стефанович в град Крушевац. Опозицията обвини правителството в създаване на атмосфера на насилие и призова своите поддръжници да излязат на улицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!