Софийската опера

1919 е годината, в която се e състояло първото изпълнение на операта „Евгений Онегин” в България. Диригент тогава е Тодор Хаджиев, а режисурата на спектакъла е дело на Христо Попов.

За тези 100 години произведението на Чайковски се е превърнало в любимо за публиката и за артистите на Софийската опера. Едни от най-големите наши певци са се превъплъщавали в ролите на произведението рожба на два гения – Александър Сергеевич Пушки и Пьотър Илич Чайковски.

На 10 февруари от 19:00 часа на сцената на Операта ще се играе най-новата постановка на „Евгений Онегин“ с режисьор Вера Петрова и диригент Жорж Димитров. Няколко часа по-рано – от 16:00, Софийската опера открива изложба, посветена на живота на това заглавие в различните години.

Посетителите ще имат възможност да видят снимки, скици и материали от 1919 година до днес. Дошлите в операта ще могат да погледнат назад във времето и да видят лицата на незабравимите Райна Стоянова, Любен Минчев, Михаил Люцканов, Димитър Кожухаров, Виргиния Попова, Илия Йосифов, Мати Пинкас, Асен Селимски, Димитър Цолов, Юлия Винер, Александрина Милчева, Петко Маринов, Сабин Марков, Димитър Петков, Надя Шаркова и много други.

Изложбата прави препратка с наши дни, когато на сцената героите оживяват с гласовете на най-изявените артисти на театъра – Димитър Станчев, Атанас Младенов, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Хрисимир Дамянов, Красимир Динев, Петър Бучков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук