На снимката: Никола Димитров

След оттеглянето на Зоран Заев от премиерския пост курсът за решаване на спора с България остава същият. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси на РС Македония Никола Димитров в интервю за „Утрински брифинг“.

Ще направим всичко възможно да стигнем до достоен изход от спора с България, но допускам и отрицателно решение, каза той

Той подчертава, че Заев оставя силна следа върху цялата инициатива за разрешаване на спора с България

„Курсът ще остане. Всеки политик си има своите политики, със Заев изкачихме голямата планина с Преспанския договор. Като държава на кръстопът ще направим всичко възможно, за да стигнем до достоен изход от този проблем, който има потенциал да промени атмосферата в целия регион, но, за съжаление, не изключвам отрицателно решение“, казва Димитров.

Той посочва, че се чака съставянето на ново българско правителство, за да продължат разговорите.

По отношение на изявленията от албанска страна за възможността двете страни да се разделят за започване на преговори с ЕС, според Димитров това в момента не е възможно, тъй като, казва той, „ние чакахме Албания, когато тя срещна отпор в холандския парламент, а и чуждестранните партньори не са настроени да подкрепят разделяне“.

Вицепремиерът по европейските въпроси допълва, че ясното послание на заместник-помощника на държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар е, че приоритет на САЩ за Балканите е интеграцията на Албания и Северна Македония в ЕС. Ескобар беше на посещение в страната вчера.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук