Първото плащане в размер от 2,7 млрд. лева ( 1,37 млрд. евро) по Плана за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия. Това съобщи на извънреден брифинг вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Служебният кабинет е получил информация от ЕК, че е финализирала и дала одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане на българския План за възстановяване и устойчивост. Средствата са безвъзмездни и са по Механизма за възстановяване и устойчивост.

„Вече могат да спрат спекулациите, че никога няма да получим пари по Плана, че сме се забавили фатално или че не се справяме“, посочи Атанас Пеканов и добави, че има страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат положителна оценка за плащане.

Пеканов отбеляза, че това е успех за страната ни и че този успех трябва да послужи като мотивация да се работи още по-усилено.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Плащанията се основават на резултатите и зависят от изпълнението от държавите в ЕС на инвестициите и реформите, очертани в плановете им за възстановяване и устойчивост, пояснява ЕК.

След преминаването на формалните процедури – ЕК ще преведе средствата по сметката на Националния фонд.

В края на миналата работна седмица Пеканов апелира всички 22 закона, които се отнасят до Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат разгледани от парламента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук