Илияна Йотова
на снимката: вицепрезидентът Илияна Йотова

Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. Това каза пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

И добави:

„За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”.

След това уточни, че не е участвала в срещата и впечатленията й от нея са от видеото, което беше разпространено в руските медии.

Според вицепрезидента България е признателна на всеки, който е участвал в Руско-турската освободителна война и „който е дал живота си за свободата на България”.

По думите й продължението на този скандал в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия. Според нея тази реакция е предизвикана и от колебливото, по думите й, през последните години отношение на България към Русия.

„Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори, както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно”, каза още вицепрезидентът.

В разпространеното видео не се вижда реакцията на държавния глава, а официална реакция от президентството по случая всъщност нямаше.

Неофициално беше съобщено, че стенограма на разговора между държавния глава Румен Радев и руския патриарх Кирил не е водена.

Но президентът обявил, че „Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова анализира, че признанието на България и към други народи за освобождението си не би трябвало да е новина за руския патриарх, затова приема думите му като емоционална реакция във възможно най-неприемливата форма.

В отговор на въпрос за това, че с поклон е посрещнала руския патриарх при пристигането му на летището в София, вицепрезидентът обясни, че се е държала по протокол, валиден за посрещане на всички висши духовници.

Освен това поклонът й бил и поклон на уважение към историята на руската църква, която наред с държавата имала заслуги за воденето на освободителната война.

За отношенията си с Радев Йотова посочи, че не вижда разделителни линии, макар двамата да имат различни мнения по отделни въпроси, което обаче било здравословно, а всичко се решавало в диалог.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук