Ако се загледате в ципа на дънките си, има голяма вероятност на него да има три букви – YKK. Това не са инициалите на създателя на ципа — неговото име е Уиткомб Л. Джъдсън, и той патентова първия цип в края на 19-и век.

Ето едно кратко обяснение защо буквите YKK са на повечето ципове и поглед към една от най-големите компании за ципове в света, за която дори може би не знаете, че съществува. YKK всъщност е най-големият производител на ципове в света.

Японската компания е основана през 1934 г. от мъж на име Тадао Йошида.
YKK е съкращение от Yoshida Kogyo Kabushikikaisa, или Yoshida Company Ltd.

Компанията също така произвежда копчета, катарами и други закопчалки, както и машините, които използва, за да произвежда циповете си, информира Business Insider, цитиран от Profit.bg.

YKK включва общо 114 компании в 71 държави по цял свят. Тя дори продуцира анимационно филмче, с което да рекламира дейността си. Във филмчето две дечица и мече робот използват ципове, за да защитават града си.

Най-големият конкурент на YKK е китайска компания на име SBS. Заедно YKK и SBS произвеждат над половината от циповете в света. По някои изчисления, стойността на глобалния пазар на ципове ще достигне 13.7 млрд. долара до 2020 г.

YKK обаче не е създателят на ципа. Тази чест се пада на американец на име Уиткoмб Л. Джъдсън. Той патентова изобретението си през 1893 г.

Впоследствие Джъдсън създава компания на име Universal Fastener Company, която в момента е известна под името TALON. В началото на 20 век неговото изобретение е подобрено от дизайнер на TALON на име Гидeoн Сундбек. Той патентова новата версия през 1917 г.

Циповете YKK се използват не само за панталони. Те могат да бъдат видени на якета, пътни чанти, спални чували, военно оборудване и дори в коли.

За още интересни статии и материали харесайте страницата на Debati.bg във facebook!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!