грипна ваканция епидемия
Грипната вълна обхвана страната

Здравното министерство обяви в кои области в страната са въведени временни противоепидемични мерки заради грипа и ваканции за учениците. Заразата поразява все повече деца, затова властите решиха да преустановят учебния процес. 

В област Ямбол грипна епидемия е обявена от 25 до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари. В Пловдивска област епидемията е удължена до 31 януари. Учениците се пускат във ваканция от 25 до 31 януари. В Ловешко епидемията е удължена до 27-и, децата са във ваканция до утре.

Област Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, учениците трябва да се върнат в клас на 25-и. Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари, като учебният процес е преустановен до 29 януари. Област Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 27 януари.

В грипна ваканция от днес до същата дата са и учениците в Габровска област.

Миналата седмица на територията на София област бе обявена епидемия в периода 20-27 януари. Грипната ваканция там е от 23-27 януари. Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Учениците от област Стара Загора преминават за четири дни в обучение от разстояние в електронна среда. Онлайн се учи от 24 януари до 27 януари включително.

Временните противоепидемични мерки включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ, съобщиха от здравното министерство.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук