Владимир Тенев

Създателят на платформата за търговия с акции без комисионни Robinhood Влад Тенев oфициaлнo стана пъpвият милиapдep, poдeн в Бългapия. Той влезе в cпиcъĸa на „Форбс“ c нaй-бoгaтитe xopa в cвeтa.

Bлaдимиp или пo-извecтeн ĸaтo Bлaд Teнeв ce нapeди в ĸлacaциятa нa пpecтижнoтo издaниe зa 2021 гoдинa нa 2574-тo мяcтo c нeтнo cъcтoяниe oт 1 милиapд дoлapa.

Плaтфopмaтa ycпя дa пpивлeчe гoлям интepec oт cтpaнa нa дpeбнитe инвecтитopи, ĸaĸтo и ĸaпитaл, пpeвъpнaл я в ĸoмпaния зa няĸoлĸo милиapдa дoлapa. Πpeз изминaлaтa гoдинa Rоbіnhооd дocтигнa пaзapнa oцeнĸa oт 11,2 милиapдa дoлapa.

Bлaд Teнeв e poдeн във Bapнa, ĸaтo ce пpeмecтвa в Щaтитe зaeднo cъc cвoитe poдитeли пpeз 1992 гoдинa. Te ca иĸoнoмиcти и по това време пoлyчaвaт възмoжнocт дa paбoтят зa Cвeтoвнaтa бaнĸa във Baшингтoн.

Съоснователите на „Robinhood” Владимир Тенев и индиецът Байджу Бхат се срещат в университета в Станфорд, където са съквартиранти и състуденти. Тенев завършва математика в Станфорд, след което продължава образованието си в Калифорнийския университет, но прекъсва докторантурата си по математика, за да създаде фирма с Бхат.

В биографията им за „Robinhood” се казва: „След като завършват, те заминават за Ню Йорк и основават две финансови компании, продавайки собствен софтуер за търговия с хедж фондове. „Там те откриват, че големите фирми от Уолстрийт не плащат почти нищо за търговия с акции, докато повечето американци плащат комисионна за всяка една отделна сделка.

„Затова те решават да променят това и се връщат обратно в Калифорния, за да изградят финансов продукт, който да даде възможност на всички – не само на богатите – да имат достъп до финансовите пазари.“ Името на компанията си те заимстват от Робин Худ, легендарния герой от средновековните английски балади, който краде от богатите, за да дава на бедните.

На 28-годишна възраст Тенев е поставен в списъка на Forbes „30 под 30” за финанси и в списъка на Fortune 40 под 40. Forbes пише, че „от стартирането си, моделът на „Robinhood”, който не изисква комисионна е революционизирал брокерската индустрия.

Владимир Тенев е женен и има едно дете. Съпругата му е Селина Тенев, която е посещавала Медицинския факултет на Станфордския университет за четири години, като постдокторант. Според Gulf News нейният профил в LinkedIn показва, че тя е съосновател на компания, предоставяща спешна помощ при поискване, Call9. Двамата имат дъщеря – Нора.

Светлината на медийния прожектор беше насочена към „Robinhood”, след като фирмата забрани на инвеститорите на дребно да купуват акции на GameStop. През януари акциите на GameStop скочиха с над 1600% за месец с помощта на обикновени хора. Чрез платформата Reddit те координираха действията си и започнаха да изкупуват акциите на фирмата с цел да повишат стойността им.

Така предизвикаха загубата на огромни суми пари от страна на хедж фондовете на Уолстрийт. Преди това хедж фондовете използваха акциите на GameStop и други компании, повлияни негативно от кризата.

„Robinhood” на 28 януари 2021 г. постави ограничения за търговията на клиентите си и дори продаде някои акции без предизвестие, след като акциите за GameStop, AMC и други компании повишиха стойността си многократно. Същия ден Илън Мъск интервюира Тенев за сътресенията в GameStop и Reddit.

В интервюто си с Влад Тенев Илън Мъск го попита: „Какво се случи миналата седмица? Защо хората не могат да закупят акциите на GameStop? Хората искат отговор и искат да знаят подробностите и истината.“ Тенев отговори, че „Robinhood” временно е спрял търговията с тях, за да отговори на изискванията на регулаторния капитал.

Представителят на Демократическата партия Максин Уотърс, която председателства комисията, и други демократи от Камарата на парламента обещаха разследване за това дали хедж фондовете на Уолстрийт са участвали в решението на „Robinhood” да спре да търгува.

Тенев написа в USA Today: „Изградихме „Robinhood”, за да осигурим достъп до инвестиции за всички. И със сигурност не беше, защото се опитвахме да помогнем на хедж фондовете.“ Пишейки за драматичната седмица на Уолстрийт, Тенев каза: „За броени дни изискванията ни за депозит, свързани с акции, се увеличиха десетократно. Именно те ни накараха да въведем временни ограничения за закупуване на малък брой ценни книжа.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!