Македония
На снимката: Владимир Перев

Северна Македония е склонна да се откаже от Европа, само и само да не признае българските си корени и особеността на езика. Това коментира македонският журналист Владимир Перев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

До момента всички преговори между България и Северна Македония бяха имитация и лъжливо чувство, че се правят всички усилия, а всичко беше взаимни обвинения.става дума за психическата устройство на цяла една нация, което се изразява в отричане на собствените генетични връзки., заяви той.

По думите му в Северна Македония в момента паралелно се налага тезата за формиране на „малък Шенген“ и допълнително се засилват антибългарските настроения.

Мисля, че е дошъл последният час Македония истински да преговаря и от България по истински начин да се поставят условията за преговори. В момента се налага поредната илюзия, която се развива на бившите югославски пространства – илюзията за малък Шенген. В нея да влизат Сърбия, Македония, Черна гора, Босна Херцеговина, Албания. ЗА нито една от тези държави не може да става дума за силна, икономическа или финансова мощ. Тези държави нямат модерно образувана млада интелигенция, която да поеме управлението държавите на „малкия Шенген”. Освен това омразата между тези държави е огромна. Как си мислите, че албанците от Косово ще бъдат в една зона със сърбите, които не ги признават.

Той акцентира, че единственият народ от избороените, който е демократично ориентиран, е македонският, който иска да сътрудничи с всичките, но ако им признаят, че не са били българи.

Ако идеята успее, това ще бъде черната дупка на Европа и новият европейски концлагер. Това ще бъде място на затворени личности, идеи и финанси.

Защо в Македония реагираха остро на изказването на държавния секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, че македонският език е бил част от българския предизвика остра реакция в Северна Македония; узряла ли е македонската политическа класа за истинки преговори и ще бъде ли скъсано с влиянието на югославската комунистическа пропаганда – четете в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!