Путин, пари

Две депутатки от демократическата и републиканската партии, внесоха проектозакон, който цели да изясни колко пари има Владимир Путин, пише Ей Би Си. Предложението е кръстено „Закон за прозрачността на Владимир Путин“. Ако бъде приет, той ще изиска от американското разузнаване да разбере колко пари има Путин и да съобщи данните на Конгреса.

Депутатките, които са членове на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите, дадоха да се разбере, че внасят закона като отговор на американското разузнаване на продължаващите опити на Русия да отслаби американската демокрация.

„Най-добрият начин да се заловим с влиянието на Путин и неговите помагачи е да тръгнем след незаконните и тайни потоци от пари, които финансират техните операции“, каза Вал Демингс, една от вносителките на законопроекта.

Последните официални данни, публикувани от Владимир Путин сочат, че през 2017 г. е имал приходи от 300 хиляди долара. Анализатори обаче смятат, че лично или чрез подставени лица президентът на Русия е един от най-богатите хора в света.

Неговият критик Бил Браудър изчислява, че Путин контролира състояние от 200 милиарда долара, което би го направило най-богатия човек на света с голяма преднина.

Друг политически анализатор и критик на Путин Станислав Бековски, изчислява, че руският лидер е натрупал около 70 милиарда долара.

Бивш служител на финансовото министерство на САЩ, пожелал анонимност, обаче, твърди, че всяко конкретно число за богатството на Путин едва ли е коректно. Финансовата система на Русия е различна от американската, а освен това, парите, които Путин притежава, ще бъдат скрити под „пластове“ от доверени хора.

„На негово име няма да има нищо“, казва експертът.

Друг бивш служител на финансовото министерство на САЩ, също пожелал анонимност твърди, че парите не са най-ценното нещо, което Путин притежава.

„Не мисля, че Владимир Путин има нужда от банкова сметка в чужбина, пълна с пари – казва служителят – Като цяло хората смятат, че истинската Власт на Путин е способността да контролира олигарсите и останалите държавни служители около него“.

Експертът подчерта, че при това положение на руският президент не са необходими милиарди долари зад граница, „защото той контролира всичко“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!