Владислав Горанов
на снимката: министърът на финансите Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов коментира оповестеното от премиера Борисов предложение за драстично намаляване на размера на партийната субсидия.

„Никога не сме стигали до тази крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани. След като 11 лева на глас на някои им се струва твърде много, да видим как ще се оправим с 1 лев. Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидлив начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно, с популистки ходове, можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите измислено няма и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, ние ще им предложим тази възможност“, коментира Горанов.

През 2017 г. същото предложение за 1 лев партийна субсидия направиха от БСП, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство. Година по-рано, инициираният от „Шоуто на Слави“ национален референдум също показа такива настроения сред българското общество.

„Ние винаги сме защитавали точно обратното, но след като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем“, каза ощеГоранов.

Намаляването на партийната субсидия трябва да стане чрез промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и е предвидено да влезе в сила от 1 юли. Така икономиите в бюджета биха възлезли на 16 – 18 млн. лв. само за 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!