Владислав Панев
На снимката: Владислав Панев

Причините, поради които се стигна до опасност от режим на водата и във Варна, и в Бургас, не се коренят единствено в сушата през последните години. Проблемът е в дългосрочното управление на водните ресурси на България през последните, да кажем, 10 години. Това каза Владислав Панев, финансист, съпредседател на „Зелено движение“ и общински съветник в София в интервю за ДЕБАТИ.бг.

„Големите язовири вече не се използват като многогодишни изравнители, което ще рече във влажни години да се събира вода, близо до максимума на язовира, така че ако след това дойдат 3-4 сухи години, тази вода да бъде достатъчна за водоснабдяването на големите градове. А те се управляват по различен начин, като едногодишни изравнители, тоест при влажни години управляващите гледат да поддържат нивото на язовира на около 2/3 от неговия капацитет, което, както се вижда в момента, е крайно недостатъчно, за да посрещне нуждите на хората през сухи периоди.”, обясни Панев.

Според него причината за смяна на политиката е свързана с обслужването на ВЕЦ-овете, изградени на тези язовири.

„Говоря конкретно за „Камчия” и „Георги Трайков”, известен още и като „Цонево”. Знаете, че на язовир „Камчия”  е изграден ВЕЦ, собственост на Димитър Тадаръков, а на язовир Цонево е изграден ВЕЦ на дейци на ДПС  и на техни роднини. За да може тези ВЕЦ-ове да произвеждат повече електроенергия е необходимо водата, която се оттича от язовирите да бъде повече. Така тези ВЕЦ-ове печелят повече, отколкото ако язовирите се управляваха нормално като многогодишни изравнители”, допълва Владислав Панев.

Скандалът обаче според него не е в това, че собствениците са използвали водата неправомерно, тъй като всеки месец Министерството на околната среда и водите издава разрешения за това какви обеми вода от язовирите могат да използват ВЕЦ-овете.

„Тоест това е преднамерена политика за години назад, но особено очевидно, наблюдавайки данните за произведената електроенергия, това става по време на мандата на Нено Димов. При едно разумно управление на водите до опасност от режим на водата въобще нямаше да се стигне.”

Панев все пак посочва, че при една нормална есен и зима режим на водата във Варна и в Бургас не би трябвало да има.

Цялото интервю с Владислав Панев очаквайте утре на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук