Снимка: theatlantic.com

В едно видео от социалните медии две жени казват пред камерата, че са в спешното отделение в болницата “Sacco” в Милано – един от най-тежко засегнатите градове в Италия. Те искат да докажат, че спешното отделение е празно, противно на това, което се съобщава от журналисти, които бият тревога за драстичен подем в случаите.

Жените влизат в сградата, показвайки на зрителите спокоен, празен интериор. След това те се връщат навън, за да демонстрират, че няма наредени линейки. Лекари, журналисти и политици лъжат, казват те, “те са терористи”.

Видеоклипът, споделен хиляди пъти, е фалшив. Стаите, които показва, не се намират в спешното крило на болницата, което всъщност е пълно. Освен това видеото не показва именно местата извън болницата, където линейките редовно чакат, наредени една след друга, за разтоварване на тежко болни пациенти.

Подобни обвинения се разпространиха във Facebook, Telegram, WhatsApp и безброй други медии, където съобщенията твърдят, че линейките се движат безцелно без пациенти на борда или включват сирените си просто за да изплашат хората.

Други споделят изображения на изоставени болници и твърдят, че лекарите са измислили опасността, за да могат да спечелят повече пари. Трети пък препоръчват да се яде авокадо, за да се ограничи вирусът, за който те настояват, че не е по-сериозен от грип.

„Ако по време на първата вълна бяхме наричани герои, сега някои промениха мнението си“, каза Андреа Артони, хематолог, който работи в отделение COVID-19 в Миланската поликлиника. „Ние сме уморени, уморени и работим на изтощителни смени, опитвайки се да вложим цялата енергия, с която разполагаме, за да спасим тези, които се разболяват.“

Не е лесно да се изправиш срещу втора вълна от пандемията само шест месеца след първата, каза той.

„За онези, които отричат ​​съществуването на този вирус, мога да кажа само да дойдат и да направят обиколка в един от нашите отдели. Елате да видите как нашите хора умират задушаващи се, сами и осъзнаващи какво се сучва.“

Призиви като на д-р Артони попадат на глухи уши сред онези, които са пропаднали надълбоко в дезинформацията, въоръжени с фалшиви теории за тежестта на глобалната пандемия.

Снимка: theatlantic.com

Според отричащите, спешната медицинска помощ е изобретение на медиите, изкривен разказ, разпространен от политици и влиятелни хора, които се стремят да манипулират света зад завесата на сцената.

„Много пъти теориите на конспирацията възникват поради трудността да се приеме неочакваното – казва Масимо Полидоро, писател на науката и университетски професор – За някои хора е по-успокояващо да измислят въображаема зла фигура, за да се бият с нея, защото е по-утешително в сравнение с невидимия вирус, който смятате, че не можете да контролирате.“

Неотдавнашно проучване установи, че 81% от италианците намират второто затваряне за по-трудно от първото, като казват, че се чувстват по-тревожни и недоверчиви към властите, водещи отговора срещу пандемията.

Лука, 43-годишен собственик на бар от Милано, заяви, че е сигурен, че Бил Гейтс планира да използва ваксината COVID-19, за да инокулира милиарди хора с микрочип, който ще му даде власт над населението, вероятно чрез дистанционно управление. Запитан къде е чул тази теория и защо вярва в нея, той каза, че тя идва от приятел, който е учил в САЩ и „знае всичко“. Те говорили за това по време на плувния клас на децата си.

Въпреки че все още спазва правилата за ограничение и носи маска за лице, Лука каза, че е ядосан и разочарован от това, което той описва като неправилно управление на кризата от страна на правителството. През ноември той беше принуден да затвори бара си в съответствие с най-новите разпоредби.

Не е нужно много, за да се разпространят тези теории от мрежата в реалния живот. В Милано по-рано този месец жена ритна линейка, докато паркиралият шофьор чакаше да натовари пациент с COVID-19, и започна да крещи на фелдшерите, наричайки ги „терористи“, които „обикалят със сирени, за да плашат хората“.

Освен опасенията на хората, които пренебрегват мерките за блокиране, нараства и страхът, че крайните теориите на отрицанието могат да навредят на дългосрочното възстановяване на страната.

„В такъв деликатен исторически момент като този, който преживяваме, някои безсмислици не правят нищо друго, освен да подклаждат недоверието към институциите, държавата, болниците и тези, които се борят с този коронавирус“, каза за „Политико“ Пиерпаоло Силери, заместник-министър на здравеопазването на Италия.

„С пристигането на ваксината тези теории, които циркулират, са още по-опасни, защото рискуват да възпрепятстват придържането към ваксинацията“, каза Силери, който също е и хирург.

Според ново изследване всеки шести италианец казва, че не желае да получи ваксина срещу коронавирус, ако е налична през следващата година, а 42 процента заявяват, че ще изчакат, докато разберат по-добре нейната ефективност. Само приблизително една трета от анкетираната извадка заяви, че „със сигурност ще я получат възможно най-скоро“.

В медицински център във Верчели, региона на Пиемонт, редица пациенти с COVID-19 все още отказват да повярват, че са заразени. Марко, медицинска сестра от Бергамо, каза, че е все по-ядосан от дълбочината на отричането на болестта от хората.

„Ако не усетите ефектите на вируса, мога да Ви извиня за невежеството Ви, но когато преживеете тази реалност и видите усилията, енергията, мобилизирана от медицинската общност за борба с тази спешна ситуация, не можете да продължите да я поставяте под съмнение – каза той – Обидно е за нас, за тези, които са умрели, и за техните близки.“

Луиджи Кавана, ръководител на хематологичната онкология в болница Пиаченца и един от първите лекари в Италия, които отиват от врата на врата, за да помогнат на пациентите с COVID-19, каза, че част от вината наистина лежи върху здравния естаблишмънт. През ранните месеци на пандемията лекари и вирусолози, които се появяват по телевизията, за да обяснят бързо развиващата се криза, често си противоречат. Тези смесени съобщения предлагат богат избор за теоретиците на конспирацията, смята Кавана.

Той добави, че би искал да проведе разговор с отрицател на пандемията.

„Бих искал да чуя какво имат да кажат. Аз съм онколог и съм свикнал да чувам най-странните неща “, каза той. „Бих ги изслушал много сериозно, защото мисля, че и ние, учените, имаме малка вина в това.“

Текст: „Политико“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!