Владислав Панев
на снимката: Владислав Панев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на „Зелените” и съпредседател на „Демократична България” Владислав Панев коментира протестите на миньори и енергетици от миналата седмица срещу изискванията на ЕС за намаляване на парниковите газове в атмосферата.

Панев бе категоричен, че правителството трябва да изработи мерки за преструктуриране на централите така, че те да могат да произвеждат евтино и екологично електроенергия, а техните служители да бъдат преквалифцицирани. Така едновременно България ще отговаря на изискванията на ЕС и няма да има загуба на работни места за живеещите в региона.

Председателят на „Зелените” се обяви остро против политиката на управляващите по отношение на държавната ТЕЦ „Марица-изток”. По негови думи държавата се опитва преднамерено да я доведе до фалит, заради обвързаности с различни олигарси.

„Първо, държавата според мен води към умишлен фалит държавните ТЕЦ-ове.  ТЕЦ „Марица-изток” 2 е на загуба от 265 млн. за деветмесечието на 2018 г. Тази загуба вероятно ще достигне до 350 млн., предвид, че цените на въглеродните емисии все още се задържат на цени от над 20 евро на тон. Въпреки това държавният ТЕЦ губи студения се резерв, предоставя го на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган и на ТЕЦ-овете на Ковачки. Едни сигурни приходи бягат от държавния ТЕЦ към частните такива на Доган и на Ковачки. ТЕЦ Варна докато беше собственост на ЧЕЗ и на други акционери въобще не работеше и нямаше никакво участие в пазара на студен резерв. Доган го купи през тази година и веднага десетки милиони потекоха към него без въобще ТЕЦ-ът да заработи отново.”

Председателят на „Зелените” коментира и проблема с мръсния въздух, от който страдаме вече дни наред. По негови думи най-сериозният замърсител е твърдото гориво, с което стотици хиляди домакинства у нас се отопляват. Според Панев трябва да има държавна политика за подпомагане на хората да преминават към алтернативни екологични източници на отопление като природен газ или електроенергия.

Той коментира и липсата на адекватен градски транспорт, особено към крайните квартали на София, което е една от основните причини хиляди автомобили да се движат по улиците – хората просто нямат алтернатива.

Има нужда от дългосрочни политики за подобряване на качеството на въздуха, иначе в България замърсяванията ще си останат на нивата на тези в Индия, заключи Владислав Панев.

Цялото интервю с председателя на „Зелените” може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук